Groothandel Horeca en Retail Nederland
Snelle en flexibele service
Kwalitatief en innovatief assortiment

Horeca Glazenwijzer: Bier

Glazenwijzer bier

Je serveert geen wijn in een longdrinkglas of een biefstuk in een soepkom. Dan serveer je natuurlijk ook geen la bokbier in een pilsnerglas. Klinkt het laatste voorbeeld net zo logisch als de eerste twee? Zo niet, lees dan de Glazenwijzer voor bier. Na het lezen van de glazenwijzer voor bier weet je precies welke bierglazen het meest geschikt zijn voor de verschillende biersoorten. De bierglazen waarbij je over een paar minuten het perfecte glas bij weet te vinden zijn:

Bierglazen voor pils
Bierglazen voor weizen bier
Bierglazen voor witbier
Bierglazen voor bockbier
Bierglazen voor IPA

Het ideale bierglas is geheel afhankelijk van het soort bier. Ieder biertje heeft daarom ook een bijpassend bierglas.

Bierglazen voor pils

Om je klanten optimaal te laten genieten, (dit is toch wat iedere horecaondernemer wil?) zijn bierglazen erg belangrijk. In de meeste horecaondernemingen wordt namelijk regelmatig een biertje besteld. Het meest verkochte biertje is een pilsje. Laten we dus beginnen met de ideale pilsglazen. Bij pils is het belangrijk dat de hoparoma’s en moutgeuren rechtstreeks de neus bereiken. Dunne, rechte glazen zijn hiervoor dus het meest geschikt. Pils is daarom het lekkerst uit een vaasje of een fluitje, maar kan ook erg lekker zijn uit een glas op een voetje. Dit zijn vaak dunne glazen die geschikt zijn voor een dikke schuimkraag.

Bierglazen voor weizenbier

Weizenglazen zijn hoge bierglazen met de vorm van een zandloper. De hoogte van het glas zorgt er voor dat je de kleur van het bier beter kan bekijken. Bij een goed uitgeschonken weizen komt de schuimhoed net boven het glas uit. In de weizenglazen paste vroeger altijd een halve liter bier, maar tegenwoordig zie je ze ook in kleiner formaat. Dit bier hebben we overgenomen van onze oosterburen, vandaar het grote voormaat.

Horizontaal en langzaam schenken, het laatste slokje eerst walsen en dan schenken. Zo schenk je een weizen in.  

Bierglazen voor witbier
Witbier is geen weizen. Dit zijn twee verschillende biersoorten. Je schenkt ze ook in compleet verschillende glazen. Witbier schenk je namelijk in een stevig en dik glas. Vaak zijn glas hoekig en als een octagon gevormd, maar een rond glas doet het ook goed!

Bierglazen voor bockbier

Bockbier wordt geschonken in tulpvormige bierglazen. De vorm van deze bierglazen helpt de aroma’s op de juiste manier te verspreiden. Ook helpt de tulpvorm mee aan het creëren van een dikke schuimlaag. Naast Bokbieren worden ook vaak de zwaardere blonde bieren uit tulpvormige bierglazen gedronken.

Bierglazen voor IPA

Als je het IPA-glas voor het eerst ziet, denk je waarschijnlijk niet meteen aan een bierglas. Dit Bierglas heeft namelijk een bijzonder vorm. De scherp toelopende bovenzijde van het glas zorgt er voor dat je bij iedere slok een wolk aroma’s in je neus krijgt. Door deze vorm blijft de geur hangen tot je het glas aan je mond brengt. De ruime buik van het glas zorgt er voor dat de aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen en de tapse voet minimaliseert de warmteoverdracht.

Hoe kies je het juiste bierglas?

Houd bij het kiezen voor bierglazen altijd de drinkbaarheid in je achterhoofd. Resterende olien, vetten of schoonmaakmiddelen kunnen zelfs in kleine hoeveelheden de koolzuurvorming van bier onderdrukken. Brouwers zijn meestal trots op de bieren die ze brouwen. Wees niet bang om informatie over de ingrediënten op te vragen. Ook wij kunnen je goed adviesgeven over de keuze voor het juiste bierglas.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.